Znaczenie konserw w tradycyjnych przepisach na Święto Dziękczynienia

image

Święto Dziękczynienia to święto zakorzenione w tradycji - tradycji, która obejmuje oglądanie meczów piłki nożnej, oglądanie parady Macy's Thanksgiving Day i gromadzenie się przy stole na wielkim posiłku z rodziną i przyjaciółmi.

Tradycja przygotowywania uczty w Święto Dziękczynienia rozpoczęła się wraz z pierwszymi zbiorami pielgrzymów w 1621 roku. Wraz z 90 rdzennymi Amerykanami z plemienia Wampanoag przez trzy dni świętowali zebrane w sezonie plony. Jedli dzikie ptactwo, dziczyznę, skorupiaki, chleb kukurydziany, kaszę, dynię, orzechy i fasolę.

Choć na talerzu w Święto Dziękczynienia mogą znaleźć się podobne potrawy, wiele klasycznych przepisów na to święto wymaga użycia żywności z puszki. Bez względu na to, czy chodzi o sos żurawinowy do indyka, zupę krem z grzybów do zapiekanki z zielonej fasoli czy dynię do ciasta dyniowego, nie da się ukryć, jak ważne są składniki z puszki.

Jak zadebiutowało puszkowanie?

Proces konserwowania po raz pierwszy pojawił się we Francji na początku XIX wieku jako sposób na przechowywanie żywności dla ogromnej armii Napoleona. Nicolas Francois Appert wynalazł proces podgrzewania, gotowania i zamykania żywności w hermetycznych szklanych słojach - tę samą technikę, która jest podstawą dzisiejszego procesu konserwowania. Konserwowanie żywności nie tylko konserwuje produkty, ale także zapobiega rozwojowi mikroorganizmów i wydłuża czas transportu produktów.

Obecnie znaczna część procesu puszkowania jest zautomatyzowana w zakładach przetwórstwa spożywczego. Przed napełnieniem puszek i pojemników żywnością są one oczyszczane za pomocą bezolejowego sprężonego powietrza klasy 0 w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń i cząstek żywności, które mogły dostać się na przenośniki taśmowe. Sprężone powietrze jest następnie wykorzystywane do napełniania pojemników produktami spożywczymi i napojami. Po zakończeniu procesu konserwowania pojemniki są pakowane i wysyłane do sklepów, gdzie konsumenci mogą je zabrać na świąteczne posiłki.

Czy używasz konserw w swoich przepisach na Święto Dziękczynienia? Zostaw nam komentarz poniżej i podziel się swoim ulubionym przepisem lub świąteczną tradycją.

Od wszystkich pracowników Atlas Copco dziękujemy za przeczytanie i życzymy udanego Święta Dziękczynienia!