Jak opisałbyś (lub przeliterowałbyś) onomatopeję, która towarzyszy pędowi powietrza podczas otwierania próżniowo zamkniętego produktu? Czy jest to THOCK? A może FUUUSH? Cokolwiek to jest, jest to dźwięk, który informuje, że produkt, zwłaszcza jeśli jest to żywność, jest świeższy niż byłby bez uszczelnienia próżniowego. Uszczelnianie próżniowe lub pakowanie próżniowe to sposób na utrzymanie świeżości produktów poprzez usunięcie całego powietrza z zawartości wewnętrznej i zamknięcie jej hermetycznym zamknięciem przed przechowywaniem lub wysyłką, wydłużając jej okres przydatności do spożycia lub czyniąc ją bardziej kompaktową (lub jedno i drugie).
Zasada polega na tym, że tempo tlenowego wzrostu bakterii, grzybów i innych mikroorganizmów, których nie chcesz w żywności, jest znacznie spowolnione, a nawet zatrzymane z powodu braku tlenu potrzebnego do wzrostu i rozmnażania. Brak powietrza = brak życia, jeden z głównych powodów, dla których na Księżycu nie ma krów.
Właśnie dlatego zgrzewanie i pakowanie próżniowe jest kluczową częścią procesu produkcyjnego - jeśli pompa próżniowa nie działa dokładnie wtedy, kiedy powinna, produkt może zostać zmarnowany, a harmonogram produkcji opóźniony. To podwójna strata. Dlatego kierownicy procesów spożywczych muszą rozważyć dostępne opcje przy wyborze pompy próżniowej do swoich operacji.
Smarowane łopatkowe pompy próżniowe są obecnie powszechnie stosowane w pakowaniu żywności. W sytuacjach, w których wymagany jest wysoki poziom próżni przy dużym natężeniu przepływu, często spotyka się również punktowe wzmacniacze próżni, zwykle dostarczane przez producentów OEM sprzętu do pakowania. Rozwiązania te są dobrym początkiem, ale tak naprawdę są najbardziej przydatne, gdy są stosowane do pojedynczej linii lub operacji maszyny.
Jednak lokalnie rozmieszczone pompy próżniowe mogą stać się mniej pożądane wraz z rozwojem działalności, co prowadzi wielu do rozważenia scentralizowanego systemu, który wymaga innego sprzętu i technologii. Podobnie jak w przypadku każdego remontu systemu, ważne jest, aby najpierw dokonać przeglądu bieżących operacji i potrzeb. W tym miejscu przydaje się dobry audyt witryny. Jak w przypadku każdej zmiany, należy dokonać pewnych wyborów. Oto kilka zalet i wad, które należy rozważyć, rozważając modernizację do scentralizowanego systemu próżniowego w porównaniu do zlokalizowanych operacji próżniowych:
Podczas gdy domowe konserwowanie i słoiki Mason były popularne na długo przed tym, jak szklane naczynia stały się kiczowatymi kubkami, konserwowanie tworzy hermetyczne uszczelnienie - hermetyczne, ale z pewnością nie pakowane próżniowo, które usuwa cały wewnętrzny tlen przed uszczelnieniem. Pakowanie próżniowe zostało wprowadzone w latach czterdziestych XX wieku i rozpowszechniło się w latach sześćdziesiątych XX wieku dzięki Niemcowi, dr inż. Karlowi Buschowi i jego żonie Ayhan, którzy wynaleźli komercyjną zgrzewarkę próżniową w 1963 roku.
Od tego czasu technologia z pewnością rozwinęła działanie pomp próżniowych i będzie nadal ewoluować, pomagając obniżyć koszty i zwiększyć produkcję. Który sposób działania pompy próżniowej jest dla Ciebie najlepszy? Daj nam znać w sekcji komentarzy poniżej.