Wykorzystanie bezolejowych dmuchaw powietrza w zastosowaniach w przemyśle spożywczym i przy produkcji napojów

image

Poniżej znajduje się fragment mojej rozmowy z Mike'em Grennierem z firmy Blower & Vacuum Best Practices. Omówiliśmy sposób wykorzystania bezolejowych dmuchaw powietrza w przemyśle spożywczym i napojów. Przeczytaj cały wywiad tutaj.

Proszę opisać rynek żywności i napojów oraz miejsca, w których dmuchawy te są powszechnie stosowane.

Aby umieścić to w perspektywie, przemysł spożywczy i napojów stanowił 12 procent produktu krajowego brutto Stanów Zjednoczonych w 2017 roku. Główne podsegmenty, które wykorzystują powietrze pod niskim ciśnieniem do licznych zastosowań w tej branży, obejmują przetwarzanie mięsa, drobiu, produkcję produktów mlecznych, konserwowane owoce i warzywa, a także procesy browarnicze i napoje.

Podstawowym zastosowaniem powietrza niskociśnieniowego na tym rynku jest transport pneumatyczny zarówno w warunkach podciśnienia, jak i ciśnienia. Wielu producentów żywności posiada również niezależne od władz miejskich oczyszczalnie ścieków, w których odkaża się wodę procesową lub ściekową oraz oczyszcza odpady organiczne.

Powiedz nam o zaangażowaniu firmy Atlas Copco w technologie bezolejowe.

Szczerze mówiąc, po co dodawać środek smarny do systemu w aplikacji, w której trzeba go usunąć? Dlaczego nie ograniczyć ryzyka skażenia od razu i poważnych konsekwencji, jakie mogą z tego wyniknąć - zepsutych lub niebezpiecznych produktów, problemów prawnych, które mogą zaszkodzić marce, lub innych kwestii? Świadomość, że sprężone powietrze jest w 100 procentach wolne od oleju, zapewnia użytkownikom spokój. Bezolejowe dmuchawy i sprężarki powietrza pomagają również użytkownikom osiągnąć efektywność energetyczną i spełnić rosnące wymagania przepisów rządowych. Bezolejowe powietrze może również zmniejszyć zapotrzebowanie na serwis i części zamienne.

Jaka jest Pana rada dotycząca wyboru technologii dmuchaw do zastosowań w przemyśle spożywczym i napojów?

Zawsze powtarzamy klientom, że nie ma jednej najlepszej technologii. Wybór najlepszego typu dmuchawy bezolejowej rozpoczyna się od zrozumienia procesu i zastosowania. Należy wziąć pod uwagę wiele czynników, w tym koszt kapitału, zużycie energii, zakres wydajności, wymagania procesowe i konserwację.

Najlepszą radą jest współpraca z doświadczonym dostawcą, aby w pełni zrozumieć mocne strony danej technologii i zdecydować, czy jest to właściwa dmuchawa dla konkretnego procesu. Współpraca z dostawcą, który dysponuje wieloma typami dmuchaw, jest również dobrym pomysłem, ponieważ nie ma tendencji do preferowania jednej konkretnej technologii i daje możliwość omówienia wszystkich czynników i pytań, które wpływają na dokonanie najlepszego wyboru.

Dowiedz się więcej o niskociśnieniowych dmuchawach powietrznych Atlas Copco lub sprawdź nasze seminarium internetowe na temat dmuchaw w przemyśle spożywczym i napojów!