Utrzymanie piwa w czystości, tak jak powinno być

image

Niemieckie prawo czystości piwa, zwane również Reinheitsgebot, zostało wprowadzone w 1516 roku, kiedy to dwaj książęta Bawarii uznali jęczmień, chmiel i wodę za jedyne dopuszczalne składniki do produkcji piwa. W tamtych czasach coraz większą popularnością cieszyły się jasne i rześkie gatunki piwa, ale ponieważ proces ten wymagał użycia pszenicy, piwowarzy szybko wyczerpywali zapasy zbóż potrzebnych do produkcji chleba. Nowy dekret miał na celu ujednolicenie cen piwa i zmniejszenie konkurencji pszenicy. Mimo zakazu książąt, piwa pszeniczne nadal były produkowane komercyjnie i rozkoszowano się nimi w domach. Obecnie określamy te piwa pszeniczne jako Weissbier lub Hefeweizen.

Dziś niemieckie prawo czystości piwa obejmuje cztery składniki - zboże, chmiel, drożdże i wodę. Drożdże były początkowo wykluczone ze względu na ogólny brak wiedzy o tym, jak drożdże wpływają na fermentację. Jednak gildie piwowarskie zidentyfikowały użycie drożdży sięgające 1400 roku.

Chociaż Reinheitsgebot wywodzi się z Bawarii, kilka amerykańskich browarów zaadaptowało prawo czystości piwa, aby zapewnić jakość i standaryzację. Aby ich piwo było pozbawione wszelkich zanieczyszczeń, wiele browarów stosuje bezolejowe sprężarki powietrza do dostarczania powietrza potrzebnego do sterowania procesami w urządzeniach, napowietrzania brzeczki i zasilania zakładowych generatorów azotu. Bezolejowy sprzęt utrzymuje procesy w czystości bez ryzyka przeniknięcia oleju i zniszczenia produktu końcowego.

Gdy następnym razem będziesz się delektować bawarskim piwem, nie zapomnij o tym, jak bezolejowe sprężone powietrze pomaga utrzymać je w czystości.

Aby uzyskać więcej informacji na temat bezolejowych sprężarek i generatorów azotu zoptymalizowanych dla browarów, prosimy o pozostawienie komentarza poniżej.